Польська армія збільшить кількість активних резервістів до 150 тисяч осіб



Польська армія збільшить кількість активних резервістів до 150 тисяч осіб

Польська армія збільшить кількість активних резервістів до 150 тисяч осіб

Реформа в польській армії змінить якість підготовки резерву, а також передбачає постійний зв’язок резервістів із їхніми військовими частинами, до яких вони будуть прикріплені.

Військове керівництво Польщі має намір реформувати Військо Польське, збільшивши чисельність армії до 300 тисяч солдатів. Крім того, як заявив начальник Генерального штабу польської армії генерал Веслав Кукула, буде зміщено акценти на користь "активного резерву", який налічуватиме 150 тисяч осіб. Про це 29 квітня повідомило видання Dziennik Gazeta Prawna.

За словами польського воєначальника, російська агресія в Україні змусила багато країн переглянути свою оборонну політику. Частиною її, звичайно ж, є чисельність армії та її резервів.

Тому зрештою армія Польщі має складатися з 300 тисяч професійних військовослужбовців, солдатів, які проходять добровільну базову військову службу, та Сил територіальної оборони. При цьому такої кількості солдатів в армії буде досягнуто до 2039 року.

Активний резерв — що це означає

Але ключовим елементом армійської реформи є перетворення пасивного резерву в активний. Кукула пояснив, що це буде пов’язано зі зміною якості підготовки та доступу до обладнання, а також передбачає постійний зв’язок резервістів з їхніми військовими частинами, до яких вони будуть прикріплені.

"Ми працюємо над реформою. Ми хочемо перенести акцент із пасивного резерву на активний резерв, який постійно прикріплений до військових частин, бере участь у їхньому житті та пов’язує їх із військовою службою на довгі роки", — наголосив польський генерал.

Він додав, що це рішення зумовлене майбутніми конфліктами — вони можуть бути тривалими, інтенсивнішими та кровопролитнішими, в яких будуть неминучі втрати серед професійних солдатів.

Кукула зазначив, що активний резерв формується з осіб, які пройшли необхідну військову підготовку і прийняли присягу, віком до 55 років, а у випадку з особами у званні унтер-офіцера чи офіцера — до 63 років. Причому в цьому випадку служба у чинному резерві здійснюється на основі безстрокового контракту з Міноборони. Резервисти повинні бути в казарму на 14 днів не рідше одного разу на три роки і отримуватимуть понад 140 злотих на день (близько 1400 грн).