Президент та премʼєр-міністерка Литви підтримали бажання України повернути військовозобовʼязаних чоловіків



Президент і прем’єр Литви

Президент Литви Гітанас Науседа та прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте заявили, що їхня країна повинна допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, які здатні служити у війську. Мова йде про українських громадян, які проживають за кордоном.

Про це 29 квітяня написала інформаційна агенція Литви LRT.

За словами президента Науседа, Литва має співпрацювати з Україною у різних сферах, у тому числі, в питанні повернення військовозобов’язаних чоловіків.

"Україна повинна мати засоби та інструменти, щоб запросити своїх молодих чоловіків служити своїй батьківщині. Ми повинні співпрацювати з Україною в усіх сенсах", – сказав Гітанас Науседа.

Прем’єр-міністерка країни Шимоніте заявила, що Литва може вжити заходів для того, щоб повернути українців призовного віку до України, але це питання мають вирішуватина рівні Європейського Союзу.

"Ми, напевно, могли б шукати якісь способи, щоб переконатися, що людина виконала свій мобілізаційний обов’язок або звільнена від нього, коли ми розглядаємо питання про продовження посвідки на тимчасове проживання. Але нам потрібно працювати не лише з українською владою, але й ширше, оскільки зараз ЄС має так званий тимчасовий захист для українців", – зауважила вона.

Також за даними Департаменту міграції, наразі немає правових підстав, які б зобов’язували Литву допомагати Україні в процесі мобілізації військовозобов’язаних чоловіків. Зауважили, що українці у Європі мають тимчасовий захист. Литва може скасувати таку норму лише в разі загрози безпеці держави.

"Це політичне питання. Той факт, що Україна чи інша країна оголосила мобілізацію, не має на нас жодного впливу, згідно з нашим законодавством. Будь-яка реакція, якщо вона буде, буде політичним рішенням Литви...Для виконання цих рішень необхідно буде прийняти деякі національні законодавчі ініціативи, але знову ж таки, виникне величезне питання про те, як це буде сумісно з законодавством ЄС", – сказала голова Департаменту міграції Евеліна Гудзінскайте, в інтерв’ю інформаційному агентству "Елта".

Нагадаймо, що польський уряд висловив готовність сприяти Україні у забезпеченні повернення чоловіків призовного віку, щоб вони змогли приєднатися до воєнних дій на батьківщині.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому Telegram-каналі та Facebook!