У Британії вперше у світі тестують вакцину, яка може вилікувати рак шкіри



На британських пацієнтах тестують перший у світі персоналізований ін’єкційний препарат мРНК для лікування небезпечної форми раку шкіри меланоми. Про це повідомляє ВВС.

Ін’єкції розробляються індивідуально для кожної людини, щоб препарат допоміг імунній системі розпізнати та знищити будь-які залишкові ракові клітини.

Вакцина мРНК-4157 (V940) використовує таку ж технологію, що й нинішні вакцини проти коронавірусу, і проходить останню стадії випробувань III фази. Її проводять під керівництвом фонду NHS Hospitals University College London (UCLH).

Друга фаза дослідження продемонструвала, що інʼєкція суттєво знижує ризик рецидиву раку в пацієнтів з меланомою.

Одним із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, був 52-річний Стів Янг, у котрого в серпні минулого року вирізали пухлину меланоми зі шкіри голови. Для нього персоналізовано розробили інʼєкцію, яка відповідає унікальній генетичній сигнатурі його пухлини та працює, вказуючи організму виробляти білки або антитіла, що атакують маркери або антигени, виявлені лише на цих ракових клітинах.

Координаторка випробування доктор Хізер Шоу зазначила, що ін’єкції можуть вилікувати людей з меланомою, але їх також перевіряють на інших видах раку, включно з раком легенів, сечового міхура і нирок.

“Це одна з найцікавіших речей, які ми бачили за дуже довгий час. Це справді тонко відточений інструмент. Пацієнти справді в захваті від інʼєкцій. Це дуже індивідуальна терапія і в певному сенсі вона набагато розумніша за вакцину”, — додала лікарка.

Третя фаза глобального випробування охопить близько 1 100 людей. Британське відділення планує залучити принаймні 60—70 пацієнтів.