Окупанти продовжують створення танків-сараїв: помічені нові версії “Залізного капуту”



Ворог продовжує створення нових так званих танків-сараїв, які додатково захищені конструкціями, які повністю прикривають машину від атак FPV-дронів. Такі “Залізні капути” у двох версіях були помічені у боях за Красногорівку, перший з яких був знищений у ангарі де зберігався, а другий – підірвався на мінах, але тепер мова йде про появу нових танків-сараїв, пише Defence Express.

Один такий танк був помічений в окупованому Донецьку. При цьому на відео також зафіксовано ще одну одиницю бронетехніки з концептуально схожою конструкцією.

Окрім того, ворог також показав, як і з чого він створює такі конструкції і на фото, скоріш за все, ще один зразок. У цьому випадку за основу був взятий, як це не дивно, не старий танк, а Т-72Б3 з останніх версій, про що говорить додатковий динамічний захист у районі маски гармати.

На нього наварили каркас, “обшили” його металевими листами, які із зовнішньої сторони додатково посилені сіткою. Увагу також привертає бронювання борту динамічним захистом.

Звісно після такого “тюнінгу” танк вже не може виконувати свої задачі повноцінно, бо можливість повертати башту стає вкрай обмеженою. Більше того, на всіх відео з використанням таких конструкцій танки не вели вогонь і фактично виконували роль бронетранспортерів.

Тому причини вибору Т-72Б3 для перетворення у танк-сарай, скоріш за все, полягають у тому, що його башта, гармата або система управління вогнем виведена з ладу та не може бути відновлена.

Але бойове застосування танка-сараю, який був помічений, коли рухався окупованим Донецьком, виявилось доволі коротким. Його зафіксували вочевидь покинутим після ураження, можливо він також підірвався на міні.

Водночас причини появи таких машин в армії ворога полягають у тому, що вони наразі демонструють певну ефективність. Це пов’язано з тим, що такі суцільні конструкції захищають від FPV-дронів, які несуть відносно малу бойову частину, наприклад, кумулятивну гранату від РПГ-7.

“Але епізод використання такого танка у Красногорівці демонструє, що такий танк зміг виконати своє завдання та проїхати загалом близько 7 км, не через те, що він якісно захищений, а через те, що було лише дві спроби його уразити, для чого використовувалась артилерія, а не протитанкові ракетні комплекси чи танк. Таким чином російський феномен “Залізного капуту” це більше про брак протитанкової оборони у ЗСУ на конкретній ділянці фронту”, – пише видання.

Defence Express зазначає, що захист бронетехніки та автотранспорту від FPV-дронів рухається у бік створення саме суцільних конструкцій. Про що говорить наступний зразок, який додатково захищений лише сітками.