Євгеній Кукос: епізоди незаконного збагачення оперуповноваженого карного розшуку м. Києва *

Євгеній Кукос: епізоди незаконного збагачення оперуповноваженого карного розшуку м. Києва


Після виходу першої частини журналістського розслідування: “Євген Кукос: співробітник управління карного розшуку міста Києва скуповує нерухомість на мільйони” Кукос став фігурантом кримінального провадження. Тож у другій частині, ми на конкретних кейсах покажемо, як саме Євгеній Володимирович став мільйонером.

Почнемо з досить резонансної київської справи: пограбування митрополита Олександра Драбинко на суму еквівалентну 13-17 мільйонів гривень

Митрополит Олександр ДрабинкоМитрополит Олександр Драбинко

Вечором 12.03.2016 року, група осіб проникла до будинку митрополита Олександра Драбинко, який розташований в ЖК «Хутір Ясний», с. Ходосівка, Києво-Святошинського району Київської області та викрали два сейфи. В сейфах знаходились золоті церковні вироби прикрашені дорогоцінним камінням, які були у Драбинко О.М. на зберіганні за місцем проживання. На той час вартість викраденого складала за оцінками спеціалістів 13-17 мільйонів гривень.

На момент крадіжки Кукос Євгеній Володимирович працював в управлінні карного розшуку ГУНП Київської області разом зі своїм напарником Теміром Віталієм Івановичем (нині заступник начальника відділу з розкриття розбійних нападів в Управлінні карного розшуку ГУНП у місті Києві), у зв’язку з чим останні зайнялися пошуком злочинців.

На при кінці 2016 року Євгеній Кукос разом з Віталієм Теміром перевелися до Департаменту карного розшуку Національної поліції України, однак продовжили роботу з розкриття даної крадіжки. Провівши ряд оперативних заходів Євгеній Кукос разом з Віталієм Теміром встановили осіб, які вчинили дану крадіжку та намагались збути викрадене на чорному ринку (як виявилось у подальшому це були давні знайомі Віталія Теміра).

У квітні 2017 року на збуті частини викраденого майна було затримано групу осіб, які співпрацювали зі злочинцями: допомагали збувати крадене. Але дивним чином за збут краденого було притягнуто до відповідальності лише одного затриманого, а всі інші стали просто “свідками”. Також не було прийнято ніяких дій по затриманню та притягненню до відповідальності справжніх крадіїв, хоча було відомо їх місцезнаходження на момент збуту.

Євгеній Кукос та Віталій Темір дали можливість злочинцям “вирішити” питання стосовно їх притягнення до кримінальної відповідальності. Після цього по справі почала вестися формальна робота, знищуватись докази причетності злочинців до крадіжки, незважаючи на резонанс справи та статус потерпілого.

Незважаючи на значний суспільний резонанс справи про пограбування митрополита в Київській області, високий статус Олександра Драбинко та його заслуги перед державою, грабіжники просто “зникли”, а Євгеній Кукос та Віталій Темір придбали собі по новій квартирі.

Особливо цинічно виглядає той факт, що Євгеній Кукос та Віталій Темір тісно співпрацювали с потерпілим з приводу встановлення місцезнаходження викраденого майна, коли з’явилася інформація про спроби його збуту. Потерпілий всіляко допомагав Євгену Кукосу (надавав неофіційно кошти на оперативні затрати, які останній привласнював) в надії, що злочинців буде покарано та повернуто викрадене церковне майно. А коли Драбинко зрозумів, що справа «продана» то неодноразово скаржився на дії Євгена Кукоса та Віталія Теміра, але жодних наслідків для останніх не настало. Сподіваємось, після оприлюднення даної інформації ДБР зверне увагу на протиправну Є. Кукоса та В. Теміра.

За 100 тисяч доларів Євген Кукос та Віталій Темір “відпустили” ватажка банди Андрія Нікітіна

Ватажок банди Андрій НікітінВатажок банди Андрій Нікітін

Упродовж 2016 – 2018 рр. на території Миколаївської, Одеської, Херсонської, Черкаської, Кіровоградської, Вінницької, Київської, Житомирської та Хмельницької областей злочинна група до якої входило п’ятеро осіб зухвало здійснювали озброєні розбійні напади на ювелірні магазини. Сума завданих розбійниками збитків становить понад 5 мільйонів доларів США.

Так, у травні 2018 року учасники групи напали на ювелірний магазин у Херсоні. Для їхнього затримання була розгорнута спецоперація. Правоохоронці обмежили рух транспорту, аби перекрити підозрюваним шляхи відходу. Проте цивільні автіки почали об’їжджати територію і опинилися у зоні вогню. Аби не допустити жертв, КОРД не відкрив вогонь по учасникам групи, щоб не було жертв серед цивільних та не помилилися. Кількість вилученої зброї тільки підтвердила це. Тоді у розбійників в авто було 5 автоматів, гранатомет та гранати. Розбійники змогли зникнути та уникнути затримання.

Тоді працівники Департаменту карного розшуку разом з іншими поліцейськими, при підтримці спецпризначенців, встановили засідки за місцями проживання розбійників. Ватажок групи повернувся додому після зухвалого нападу на ювелірний магазин та був затриманий. Затриманням керували Євгеній Кукос та Віталій Темір.

Однак ватажок банди Андрій Нікітін запропонував Кукосу та Теміру 100 тис. доларів США, які знаходились в нього дома, за те, що вони дадуть йому втекти. Не втримались від такої нагоди підзаробити Кукос Є. з Теміром В. дали змогу ватажку втекти за що отримали вище вказану суму. Ймовірно щось дісталось і спецпризначенцям за мовчання, але знаючи жадібність Кукоса Є. і Теміра В. до грошей, ділитись вони не люблять.

Як Кукос та Темір пояснили зникнення бандита керівництву невідомо, навряд вони сказали правду. Тим більше, що справою тоді керував особисто начальник кримінальної поліції НПУ Аброськін Вячеслав Васильович. Як бачимо, за гроші Євген Кукос готовий брехати керівникам любого рівня.

У подальшому, порядним працівникам Департаменту карного розшуку знадобилося 14 місяців щоб все ж таки затримати ватажка банди Андрія Нікітіна. Весь цей час на його пошуки витрачались кошти платників податків, які могли були витрачені на розкриття інших не менш резонансних злочинів, якби Кукос Є. та Темір В. були вірні присязі та не були настільки жадібними.

У даному журналістському розслідуванні ми висвітлили всього два епізоди заробітку Євгена Кукоса на посаді оперуповноваженого Управління карного розшуку ГУНП у м. Києві, сподіваємось ДБР та ВБ НПУ звернуть на них увагу. У наступній частині нашого журналістського розслідування, ми плануємо висвітлити нові факти корупційних діянь Євгенія Кукоса.

P.S.: під час підготовки даного журналістського розслідування нам стало відомо, що Євген Кукос 04.03.2024 року приїздив до БТІ міста Обухова, та погрожуючи співробітникам, намагався дізнатися хто саме надав інформацію журналістам нашого видання стосовно його незадекларованого майна.

Як наслідок погроз розправи з боку Є. Кукоса працівники БТІ були вимушені викликати поліцію. Після чого Є. Кукос залишив приміщення.