У Мін’юсті пояснили, за яких умов багатодітні батьки можуть бути мобілізовані



У Мін’юсті пояснили, за яких умов багатодітні батьки можуть бути мобілізовані

У Мін’юсті пояснили, за яких умов багатодітні батьки можуть бути мобілізовані

Батьки, які мають на утриманні трьох і більше дітей, але при цьому не платять аліменти, можуть бути мобілізовані.

Про це заявив заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко в ефірі телемарафону.

Він додав, що на сьогодні кількість боржників за аліментами перевищує 500 тисяч осіб. При цьому 180 тисяч із них — це боржники з аліментів, які не платять понад три місяці.

Гайченко додав, що виконавча служба «стягує аліменти всіма законними способами».

«Арештовуємо рахунки, стягуємо кошти із заробітних плат і пенсій та інших виплат, можемо реалізовувати майно. Можемо заходити в приміщення і виносити пральні машини, телевізори і побутову техніку, айпади і ноутбуки і продавати це все з аукціону на користь дитини», — наголосив він.

Представник Мін’юсту також зазначив, що ті батьки, які мають на утриманні трьох дітей і більше, але водночас не платять аліменти, по суті дітей не утримують.

«Ці діти в них є, але своїх обов’язків вони не виконують. Тому такі батьки трьох і більше дітей, за умови не утримання хоча б одного з них, будуть призиватися до Збройних сил України. Ми не можемо говорити, що вони їх утримують, а не утримуєш дитину, то значить у тебе і пільги немає», — наголосив заступник міністра юстиції.

Гайченко повідомив, що зараз розробляються механізми співпраці ТЦК і виконавчих служб у питанні мобілізації. Він не виключає, що багатодітні батьки повинні будуть надавати довідку в ТЦК, що в них немає заборгованості з аліментів.

Заступник міністра юстиції також зазначив, що серед неплатників аліментів є й жінки. За його словами, на сьогодні таких близько 16 тисяч.