ЄС розробив план щодо використання доходів від заморожених активів РФ, - Боррель



Євросоюз розробив план, який дозволить вилучити «надзвичайні доходи» від «заморожених» активів Росії та витратити їх на потреби України, каже Жозеп Боррель

Євросоюз розробив план, який дозволить вилучити «надзвичайні доходи » від заморожених активів Росії та витратити їх на потреби України, йдеться в повідомленні глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

За його словами, в Євросоюзі після початку війни в Україні було «заморожено» активи Центрального банку Росії, «тепер цими активами керують центральні депозитарії цінних паперів, і вони приносять надзвичайні прибутки, оскільки відсоткова ставка значно зросла».

За словами Борреля, «в ЄС змогли знайти правове підґрунтя для вилучення цих доходів і передачу їх на потреби України».

«Ми вирішили поетапно домагатися мети використовувати ці доходи для підтримки України. Як перші кроки, ухвалені Радою в лютому, ми запровадили правила для центральних депозитаріїв цінних паперів, які генерують ці доходи, щоб тримати їх осторонь, ідентифікувати їх, тримати їх осторонь і обліковувати їх окремо», – пояснив представник ЄС.

Боррель уточнив, що «тепер ці доходи перебувають на окремих накопичувальних рахунках». У Євросоюзі очікують, що цей механізм зможе забезпечити близько 3 мільярдів євро на рік.

«І крім того, ми підвищуємо правову визначеність, ясно даючи зрозуміти, що ці доходи не належать Росії, оскільки вони не є суверенними активами, але прояснюємо різницю між капіталом і доходами. Я говорю про доходи», – заявив він.

Боррель каже, що «Україна терміново потребує зброї та боєприпасів, щоб захистити себе і свій народ від російських ракет, безпілотників, бомб і постійних атак». При цьому він визнав, що «спочатку в ЄС планували використовувати ці доходи для підтримки відновлення і реконструкції України».

Європейська комісія 20 березня представила проєкт рішення щодо використання прибутків від заморожених російських активів, які мають забезпечити від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік на озброєння України. У пропозиції йдеться про те, що 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, слід використати на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру. Решту 10% передати до бюджету ЄС і використати їх для підвищення потужності української оборонної промисловості.

Цю ідею обговорювали лідери ЄС, чиє одностайне схвалення потрібне для її реалізації. Однак попри її широку підтримку поміж держав-членів Євросоюзу, проти виступають Австрія та Угорщина.

Близько 260 мільярдів євро активів російського центрального банку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заблоковані країнами «Групи семи», ЄС і Австралією, більш як дві третини з них заблоковані в ЄС на території Бельгії.

Форум