Виявлено корупційні статки директорки ФГВФО Рекрут у Британії (м.Кембридж) *

Виявлено корупційні статки директорки ФГВФО Рекрут у Британії (м.Кембридж)


На родину глави Фонду гарантування вкладів фізосіб Світлани Рекрут у Британії записано багато майна, яке могло бути отримано корупційним шляхом. Частина цих активів належить зятю Світлани Рекрут - Антону Енрайту, який викладає у Кембриджському університеті. Ми звернулось до Університету Кембриджу із запитом щодо можливих корупційних зловживань і незаконних статків директорки ФГВФО України Світлани Рекрут, які могли бути легалізовані через діючого викладача університету.  

 31 Світлана Рекрут в рейтингу «100 найвпливовіших жінок України за версією  журналу «Фокус» 2021»

Що відомо про статки директорки ФГВФО у Британії

За даними розслідувань, у Великій Британії мешкає сестра глави ФГВФО - Тетяна Лапа (Tatyana Lapa (Rekrut) та її чоловік Антон Енрайт (Dr Anton Enright). На Тетяну Лапу та Антона Енрайта записано багато коштовного майна у Сполученому Королівстві: це, зокрема, будинок, у якому проживає син директорки Фонду гарантування Світлани Рекрут, медична клініка та компанія по консультуванню з питань фінансового управління. 

Журналісти вважають, що усі ці статки могли бути придбані і легалізовані у Британії від імені Антона Енрайта і Тетяни Лапи за кошти, здобуті у незаконний спосіб директоркою Фонду гарантування Світланою Рекрут. 

Крім того, з’ясувалось, що Антон Енрайт може бути викладачем в Університеті Кембриджу. Як свідчить інформація на сайті закладу, Dr Anton Enright працює на позиції professor in the Pathology department at Cambridge University. 



Медіа UA.NEWS сповістило Університет Кембриджу щодо корупційних активів директорки ФГВФО, які могли бути легалізовані у Британії від імені викладача закладу Антона Енрайта. Наше ЗМІ також попросило у Кембриджського університету допомогти з інформацією, яка пролиє світло на розслідування щодо незаконно здобутих статків глави Фонду гарантування вкладів у Британії. 

Фонд гарантування вкладів очолила Світлана Рекрут | РБК Украина

“За припущеннями журналістів, враховуючи тривалість закордонних поїздок, спосіб життя Світлани Рекрут, її фотографії та геолокації у соцмережах мережах,  можна зробити висновок, що майно та активи, які знаходяться в Сполученому Королівстві та зареєстровані за сім’єю Dr Anton Enright, and Tatyana Lapa, насправді належить керівнику Deposit Guarantee Fund of Ukraine Світлані Рекрут. Ці коштовні майнові активи  могли бути придбані за кошти, які були здобуті у незаконний спосіб та в подальшому легалізовані шляхом придбання будинку та бізнесу у Сполученому Королівстві від імені Dr Anton Enright, 48, and Tatyana Lapa Rekrut, 42.”

до Університету Кембриджу


Раніше розслідувачі з’ясували, що у Великій Британії живе син директорки фонду Світлани Рекрут. Згідно із декларацією він проживає у Кембриджі, у будинку що за документами орендують у певної Тетяни Лапи Енрайт. Згідно із даними британських реєстрів Тетяна Лапа Енрайт точніше Тетяна Рекрут Лапа - власниця цього будинку у Кембриджі. Як виявилося, вона є сестрою директорки фонду. Згідно із даними британських реєстрів, Тетяна Лапа має у у власності косметологічну клініку, та що нетипово як для косметолога та медика за освітою, компанію із консультування щодо питань фінуправління.
 

У яких злочинах підозрюють директорку Фонду гарантування вкладів фізосіб


Керівництву та посадовцям фонду гарантування вкладів фізичних осіб загрожує до 12 років в’язниці за результатами журналістських розслідувань. Директора ФГВФО Світлану Рекрут та інших топ-менеджерів установи підозрюють у пособництві державі-агресору, привласненні майна, відмиванні грошей, здобутих злочинним шляхом та зловживанні владою. 

Згідно із розслідуваннями медіа, Фонд гарантування вкладів за час повномасштабної війни нераціонально використав понад 220 мільйонів гривень: посадовці ФГВФО закуповували PR-послуги та рекламу і просування у медіа на понад 5 млн гривень, придбали коштовний електрокар за понад 2 млн гривень, витратили на ІТ-послуги та обладнання уп’ятеро більше, ніж Нацбанк України (рекордні 200 млн гривень), а також тринькали кошти платників податків на часті коштовні закордонні відрядження (одне із таких відряджень могло коштувати українцям понад 1,3 млн грн). 

Медіа UA.NEWS подавало низку запитів до Фонду гарантування у рамках розслідувань, але не отримало відповідей. Також UA.NEWS звернулось до Національного антикорупційного бюро - на базі розслідування нашого медіа інформація про злочини керівництва Фонду гарантування  була внесена  до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

Окрім того, на основі нещодавнього розслідування команди «Антикор» щодо майнового стану посадовців ФГВФО ЗМІ UA.NEWS написало заяви про злочини у Фонді гарантування вкладів до Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань, Національної поліції та Національної агенції з питань запобігання корупції. 

 На Фонд гарантування вкладів завели кримінальну справу: керівникам загрожує до 12 років в’язниці за результатами нашого розслідування 

Елітні авто, маєтки в Україні та за кордоном: що приховують від НАЗК мільйонери з ФГВФО

Антикорупціонери зайнялися перевіркою керівництва Фонду гарантування вкладів - ЗМІ