Допоможе захистити Часів Яр і покращить мобілізацію. Зеленський про вплив допомоги від США

Допоможе захистити Часів Яр і покращить мобілізацію. Зеленський про вплив допомоги від США


війна

Автор фото, Getty Images

Новий пакет допомоги від США покращить ситуацію на фронті, допоможе захистити Часів Яр від російського наступу і матиме вплив на мобілізацію, сказав президент Володимир Зеленський в інтерв’ю NBC News.

"Це рішення посилить Україну і дасть важливий сигнал Кремлю, що не буде другого Афганістану і що США залишаться з Україною і українцями", — сказав Зеленський.

На його думку, рішення розблокувати військову допомогу через шість місяців дискусій дає Україні "шанс на перемогу".

"Але це станеться за умови, що Україна отримає дефіцитну зброю, (…), а це артилерія, стратегічна далекобійна зброя. Це ATACMS, щоб ми не втрачали людей на фронті", — пояснив президент.

Військова допомога США допоможе Україні сповільнити просування Росії. Але чи надовго?

США розблокували гроші та зброю для України. Як це сталося і що далі

Рішення про допомогу США ще не остаточне. Воно було заблоковане понад півроку республіканцями Палати представників, де у суботу його таки схвалили. 23 квітня ще має відбуватись голосування щодо допомоги у Сенаті. Сенат контролюють демократи, а не республіканці, багато з яких опиралися голосуванню в Палаті представників.

Потім рішення має підписати президент Джо Байден. Очікують, що в новому пакеті будуть ATACMS – далекобійні ракети на близько 300 км, які Україна просила в США майже два роки. Вони зможуть завдавати ударів як в глибокому тилу Росії, знищуючи її військові потужності, так і на великих відстанях на фронті.

Зеленський пояснює, що саме від постачання зброї залежить тривалість війни. Через затримки у США "ми втратили ініціативу" на полі бою, каже він.

"А зараз у нас є всі шанси її отримати. Буде зброя і буде ініціатива – значить, зможемо рухатися вперед".

"Зараз ми відійшли і тепер треба в 2-3 рази більше часу, щоб відвоювати втрачене. Я не кажу, що саме так буде, але все можливо", — сказав Зеленський.

Він нагадав, що в України досі немає винищувачів F16, рішення про передачу яких схвалили рік тому, а це теж впливає на перебіг бойових дій.

Наступ і мобілізація

На початку літа Україна очікує наступ Росії. На питання американської журналістки, чи готова Україна до цього, Зеленський відповів, що "особовий склад готується до тренування наших бійців".

За його словами, Росія розраховує зайняти Часів Яр біля Бахмута, ситуація навколо якого останні кілька місяців серйознішає, до 9 травня.

"Я недавно був у регіоні, говорив з бійцями. Їм не вистачає техніки, щоб боротися з російськими дронами-розвідниками, які повністю корегують артилерійський вогонь Росії, їм не вистачає артилерійських снарядів", — сказав Зеленський.

Часів Яр: чому бої за нього настільки важливі

Він висловив сподівання, що завдяки американській допомозі Україна зможе "втримати, відбити ворога і розбити плани Росії щодо її повномасштабних контрнаступальних дій в червні".

У Зеленського запитали і щодо проблем з мобілізацією.

Президент каже, що зараз треба поповнення війська людьми. На його думку, моральний дух людей міг впасти і у чоловіків з’явилось небажання іти в ЗСУ у тому числі через затримки з американською допомогою.

"Моральний дух може падати, коли людина знає, що приходить, а їй немає чим захищати. Тому таке важливе рішення Америки. Щоб їх (новобранців – Ред.) навчали професіонали, щоб техніка була в них не тільки на полігоні, а й на фронті", — сказав Зеленський.

"Тоді не буде падати моральний дух і буде дійсно можливість захищати Батьківщину не з пустими руками", — додав президент.